“Wat doe jij eigenlijk?” Blogje over mijn werkzaamheden tijdens de Top 2000…

Het is eind december en voor de vierde keer mag ik de shift’s van Jan-Willem produceren tijdens de Top 2000. Erg leuk om te doen en serieus een hele eer!
Sinds ruim 6 jaar werk ik met hem samen en maken wij de Roodshow dat sinds begin dit jaar de Roodshow Late Night heet. Het samenwerken met JW is erg leuk! Er is een mega klik en buiten het feit dat hij erg grappig is leer ik ook nog elke dag. Maar nu terug naar de Top 2000…

Vanaf 1e kerstdag barst het spektakel los in het café, 2000 nummers waarop heel Nederland gestemd heeft worden gedraaid en de vraag die ik in die periode dagelijks krijg is: Wat doe jij eigenlijk in de studio? Sta je daar alleen voor de lol of om mee te zingen? Nou nee!

Ik probeer het je zo goed mogelijk uit te leggen…
Vanaf het moment dat de Top 2000 lijst bekend is ga ik aan de slag met alle uren van JW. In ons geval zijn dat de nummers die dagelijks tussen 22 en 24 uur gedraaid worden.
Van alle nummers zoek ik op hoe vaak ze in de Top 2000 hebben gestaan, en hoe vaak ze er deze editie in staan, of het nummer gestegen of gedaald is, wat de hoogste notering was, wanneer die notering was, de laatste nieuwtjes van de artiest, of ze recentelijk nog opgetreden hebben in Nederland of misschien wel aangekondigd hebben snel weer langs te komen… kortom, en nu praat ik echt alleen voor de shifts van JW, alle statistieken rondom de artiesten die we 7 avonden draaien. Snel uitgerekend gaat dat om ongeveer 160 liedjes. En dat uitzoeken is echt veel werk! Maar dan zijn we er nog niet…Tijdens ‘onze’ uren in de Top 2000 ben ik van alles in 1, producer, regisseur, redacteur, maar hou ik voornamelijk de tijd in de gaten. Het is de bedoeling dat je je als DJ aan je schema houdt. Uitlopen of iets vergeten is niet mogelijk en kan de hele lijst in de war brengen.
Alles wat in jouw uur gepland staat moet je ook draaien en het liefst helemaal! Daarom is het bijhouden van de tijd zo belangrijk, want op 31 december om iets voor middernacht wil jij toch ook Queen horen? 🙂

Het bijhouden van de tijd is dus zeer belangrijk, zo kunnen we ook inplannen hoeveel ‘spreektijd’ JW in een uur heeft. Hierin kan hij bijvoorbeeld wat van de statistieken noemen of wat leuke motivaties voorlezen van luisteraars die gestemd hebben op dat nummer. Tijdens de uitzending zoek ik nog tussen sms-jes en appjes naar reacties die we kunnen gebruiken in de uitzending, ben ik het eerste aanspreekpunt in de studio, leg ik het contact met de heren van de techniek in studio 20 bij de AKN, tel ik af voordat het nieuws begint, vraag ik of er files zijn en hoor ik als eerste in mijn oor als er bijvoorbeeld spookrijders zijn, dan kan ik meteen JW inseinen om het nummer dat we op dat moment draaien te onderbreken. Natuurlijk sta ik ook te dansen, te zingen en heb ik lol, schiet ik foto’s, selfies en haal ik wat te drinken voor de DJ en is het vooral heel leuk om daar te mogen staan en te werken.

Hopelijk is mijn verhaal een beetje duidelijk en nogmaals dit is puur hoe JW en ik werken. Andere teams zullen het op hun manier doen. Mocht je vragen hebben… ik beantwoord ze graag.

Nog veel luisterplezier van de Top 2000!

(????: @Bulletray)

Wat wil je kwijt?